Неділя, 19.05.2024, 01:45
Вітаю Вас Гість | RSS

Жидачівська ЗОШ І-ІІІ ст. № 2

Форма входу
Логин:
Пароль:
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 124
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2015 » Березень » 28 » Районний семінар директорів
22:03
Районний семінар директорів

                                                 Інновації –   в практику роботи

 

                                                                                       Не можна йти вперед

                                                                                       з головою, повернутою

                                                                                        назад  

                                                                                                           Cхідне прислівя

 

 

       Суспільно-політичні та  соціально-економічні перетворення, які відбуваються в Україні, інтенсивно впливають на діючу освітню систему :  змінюються ціннісні орієнтири, застосовуються нові педагогічні технології, інноваційні підходи в управлінській діяльності, що сприяють модернізації змісту освіти, інтенсивному розвитку та впровадженню інноваційних процесів, які відповідають  сучасним вимогам, потребам часу. Саме тому 19 березня 2015 року на базі школи відбувся районний семінар керівників навчальних закладів з проблеми «Впровадження інноваційних підходів у навчально-виховний процес та управлінську діяльність школи»

       У роботі семінару взяли участь керівники навчальних закладів району, працівники районного методичного кабінету, завідувач райметодкабінетом І.М.Михайленко, керівник відділу освіти Р.Й.Свередюк, заступник міського  голови  п.Я.Г.Гаврильчук.

        Представники учнівського парламенту, учні 9-А, 11-Б класів, провели серед директорів шкіл району соцопитування «Чи готові ви до впровадження інновацій», а практичний психолог школи Форостина С.Р. -  психогеометричний тест «Який ви керівник».

        Директор школи О.Т.Мальцева у мультимедійній презентації познайомила усіх присутніх із школою, педагогічним та учнівським колективами,досягненнями навчального закладу,формами  співпраці із батьками та громадськими організаціями.Відзначила,що

        школа якісна -  бо тут працюють висококваліфіковані, творчі, ерудовані, досвідчені педагоги, віддані своїй професії та рідній школі, а учні здобувають якісну освіту;

        школа  сучасна - бо використовуються інноваційні освітні технології, створені умови для самореалізації особистості,конкурентноспроможного випускника.патріота України; 

        духовно багата –  бо дбають про духовний світ та розвиток дитини;

        школа сприяння здоровю – бо дбають про здоровя дитини  і впроваджують європейську модель превентивної освіти;

          творча – багато талановитих дітей і створені умови для розвитку творчих обдарувань і талантів;

        щаслива – бо багато в школі усміхнених дітей,які відчувають радість спілкування з ровесниками,вчителями,можливості само реалізуватися,досягати успіху;

        улюблена- бо випускники приводять на навчання своїх дітей;

        активна - учні,вчителі,батьки беруть  участь у громадському житті міста,округу,держави,займають активну громадянську позицію

.

          Хвилиною мовчання  усі присутні вшанували пам'ять  Героїв Небесної Сотні, колег – директорів, які відійшли у вічність, І.Я.Щербатого, директора Дев’ятниківської  ЗОШ І-ІІІ ст., з яким тільки-но у середу попрощалися.

         Далі господарі школи гостинно запросили усіх присутніх на «панораму відкритих уроків».Учасники семінару мали можливість відвідати уроки української мови (3-А, 3-Б кл., вчителі Климкович А.Я., Майкович М.Є.), природознавства (2-А кл., вч. Репецька І.Й.), світової літератури (5-А кл., вч. Бовкіт І.О.), української літератури (9-А. 9-Б кл., вч. Бойкович М.Я., Демків О.Р.), історії (5-Б кл., вч. Приходько П.Ю.), математики, інформатики (11-А кл. вч. Грушецька Л.С., Цюмрак Л.В.), біології (7-А кл., вч. Блага Л.Є.), хімії (10-А, 10-Б кл., вч. Клименко Н.В.), фізики (8-А кл., вч. Франковський В.Т.), англійської мови (6-А кл., вч.Засанська І.Б.), музичного мистецтва (6-Б кл., вч. Баліцка І.Я.). Усі присутні відзначили високий науково-методичний ,професійний  рівень проведення уроків,творчий підхід педагогів до розв’язання поставлених завдань, доцільне  та ефективне використання ІКТ, активне впровадження інноваційних освітніх технологій (проблемного,розвивального,інтерактивного навчання), створення «ситуації успіху»на уроках,високий рівень знань учнів,умінь висловлювати власну думку і аргументовано доводити її.

          Після обміну думками із педагогами та учнями керівники навчальних закладів продовжили роботу над питанням впровадження інноваційних підходів в навчально-виховний процес та управлінську діяльність : поглибили знання про зміст і сутність поняття «інновація», розглянули основні освітні інновації, їх класифікацію, ознайомилися із нормативними документами розвитку інноваційної діяльності в школі. Оксана Тадеївна,директор школи, поділилась досвідом роботи з впровадження інновацій в управлінську діяльність. Зокрема, зупинилась  на питаннях комп’ютеризації і  технологізації управління ( ведення та оформлення шкільної документації, створення і використання бази даних працівників та учнів, використання електронної пошти для зв’язку, створення веб-сайту  навчального закладу) зміні технологій прийняття управлінських рішень, управлінню за результатами ( бо,якщо не вимірювати, то не можна відрізнити успіх від поразки), стратегічному управлінні( що чекає школу в майбутньому і як це передбачити, як визначити шляхи розвитку ЗНЗ і розв’язувати виникаючі проблеми); державно-громадській формі управління ( активній взаємодії, що побудована на партнерських стосунках державних та громадських органівуправління,батьківської громадськості  з метою підвищення ефективності освіти та створення умов для самореалізації особистості,розвитку навчального закладу).

       Керівники навчальних закладів шляхом проведення інтерактивної вправи «Мозковий штурм» визначили, що таке інновація.  І всі зійшлися на тому, що інновація – це зміна, ініціатива, нововведення, новаторство, активність, цілеспрямованість, відкритість до нових ідей.

        Методика «Діамант» дала можливість сформувати уявлення про сучасного керівника школи, пересвідчитись у тому, наскільки кожен директор відповідає цьому уявленню ( 9 основних якостей сучасного керівника – це менеджер, лідер змін, генератор ідей, вчитель вчителів, компетентний, відповідальний, рішучий, цілеспрямований, ініціативний).

                   Найбільше емоцій у всіх присутніх викликала  інтерактивна інтелектуальна гра «Брейн-ринг», в якій взяли участь дві команди «Вікторія» та «Ерудит» ( між іншим,команди формувалися тут же із числа присутніх в залі та бажаючих). Директори показували знання нормативних документів в освітній галузі, інновацій в освіті, загальної  ерудиції, логіки, мислення, креативності, уміння поводитись у нестандартній ситуації і приймати відповідні рішення. Перемогу здобула команда «Вікторія» (капітан команди Добуш Неля Михайлівна, директор Вовчатицької ЗОШ І-ІІ ст.). Усі гравці отримали призи, зроблені дитячими руками, обереги – ангелики, які вручив їм керівник відділу освіти Свередюк Р.Й.

        Практичний психолог школи С.Р.Форостина узагальнила результати проведеного на початку семінару  соцопитування і відзначила, що 95 % опитаних респондентів готові до впровадження інновацій, 64 % із них відзначають, що позитивним в інноваціях є зацікавленість учнів, 29% - створення ситуації успіху на уроках, 30% - розвивають інтерес до навчання, 36 % -  сприяють розвитку пошуково- дослідницької, творчої діяльності, 41 %  - створюють умови для самореалізації особистості.   95% опитаних освітян  погодились із твердженням, що впровадження інноваційних технологій для сучасної школи – це шлях до успіху.Підсумки семінару підвів завідувач рай методкабінетом І.М.Михайленко.

 

      Без сумніву, керівник нового покоління той, хто веде до успіху інших.  Успіх  приходить до того, хто його прагне, хто вміє максимально використати все найкраще із власних резервів.

Не чекайте, що хтось відкриє вас, відкрийте себе самі, скажіть собі : «Я хочу, я можу, я зроблю!»

Щастя й успіх – у ваших руках!

       У рамках семінару в фойє школи Благодійний фонд Олега Канівця «Добре серце» розгорнув виставку «Народна війна».Екскурсію для освітян провела вчитель історії НВК СЗОШ-гімназія ім. М.Шашкевича с. Дуліби Стрийського району Ольга Біганич. «Сто тисяч убитих борців, десятки тисяч замучених інтелігентів, священиків, управлінців, мільйони замордованих голодом і депортованих селян, їхня кров, сльози і муки є священною ціною нашої сьогоднішньої свободи. Ціною, якою ми не маємо права легковажити і якої не можемо забути, – зазначила історик. – Ця виставка зіткана з мозаїки документів та фотографій і є першою спільною працею «Громадського інституту історичної пам’яті» і товариства «Меморіал». Вона цікава, як для істориків, так і для краєзнавців, викладачів, студентів, школярів та всіх, хто цікавиться історією України.

       Успіху ,творчих звершень,втілення ідей,мудрості у прийнятті рішень,реалізації планів та задумів,адже ,як сказано у Святому письмі,”блаженна людина ,що насичується від плодів праці своєї”.

Переглядів: 937 | Додав: nadia21 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Made by vital4u4ok © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz